Kýta sušená
Středa 22.2.2012 Prase na porážce.
Čtvrtek 23.2.2012 Odležení půlek.
Pátek 24.2.2012
Příprava kýt v podání mistra řezníka Ivoše Slavíčka.
Já (Jegor)
Zvážení,ořezání a masírování.
2 x Vepřová kýta po 11 kg
Pátek 24.2.2012 11,30 hod Nasoleno solí.
Uloženo
Po 6 dnech Čtvrtek 1.3.2012 očistěno od zbytku soli,masírováno a osušeno.
Nanesen pepř.
Čtvrtek 1.3.2012
Znovu nasoleno a uloženo na 18 dní
Pátek 16.3.2012 Lehce očístěno od soli a potřeno vínem
Zváženo 10 kg
Zavěšeno na 60 – 80 dní
Po 60 dnech 14.5.2012 umyto od soli tlakem vody
Lehce dočistěno kartáčem.
Po očistění polito bílým vínem a necháno zaschnout.
Nanesen pepř.
Na 10 dní ponecháno přirozeně na slunci
Neděle 20.5.2012. Po sedmi dnech sušení na slunci a ošlehávané větrem z vysočiny se kýty přesouvají do sklepa.
První zrání To musí probíhat při správné kombinaci venkovní a vnitřní vlhkosti prostředí. Kýta ztrácí dalších 8-10% své původní váhy.Stárnutí 3 měsíce teplota +14,5°C – +16,5°C vlhkost 70% - 80%
Značeni 10.6.2012
12.9.2012
Vložení do stojanu
7.1.2013
Kýta načnuta po 320 dnech tj.10 měsíců a 14 dní.
29.1.2013
Poslední plátky.
Pátek 1.3.2013 Konec.
Mohli by jsme se potkat?
(václav slavíček, 18. 12. 2014 17:40)